+36 30 203-0185 horvatarpad71@gmail.com

CAD/CAM

Aided Design/Computer Aided Manufacturing

A CAD/CAM szó a Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing angol szavak rövidítéséből ered, aminek magyar jelentése: számítógépes segítséggel történő tervezés/számítógépes segítséggel történő megmunkálás.

Az első fogászatban használt CAD/CAM gépet 1984-ben szabadalmaztatták, optikai szájszkenerből, számítógépből és marógéppből állt, a kerámiatömbből több mint 4 óra alatt volt képes egy korona előállítására.

 

Precizitás, gyorsaság, csúcsminőség

Hosszú idő és nagyon sok fejlesztés volt szükséges a mai korszerű CAD/CAM-ek kialakulásáig.

Nagy előnyük a manuális gépekkel szemben a precizitásuk, valamint a felületek rendkívül pontos és finom kidolgozása, a gyorsaság. Nem utolsó sorban pedig egy CAD/CAM gép sohasem fáradt, sohasem rosszkedvű, nem érdekli, hogy ma épp nem sütött ki a nap, vagy dugóban töltötte az időt a fogtechnikus ezért rossz napja van – egy csúcsminőségű CAD/CAM-nek soha sincs rossz napja.

Többszáz CAD/CAM gép, Melyik a legjobb?

Manapság nagyon sokféle cég gyárt különböző minőségű és képességű CAD/CAM gépet, szinte minden országban található már minimum egy gyártó szerszám gépeket gyártó cég, aki valamilyen cad/cam gépet képes előállítani. Ezeknek a tudása és a precizitása természetesen igencsak változó.

Épp ezért sok utánajárással és rendkívül nagy körültekintéssel választottam ki ebből a nagy kínálatból a legmegfelelőbbet. Neves külföldi mesterek, valamint teszteléssel foglalkozó cégek ajánlásait figyelembe véve, valamint a saját tapasztalataimat felhasználva végül sikerült néhány gyártóra leszűkíteni a keresett CAD/CAM gépet.

 

alapanyagok és esztétika

Ebből a néhány gépből végül az a cég terméke nyert, ahol az alapanyagok minősége és esztétikai lehetőségei messze túlmutattak a konkurencia termékein, valamint ahol valódi kompromiszummentes szakmai elkötelezettséggel találkoztam mind a szakmai segítség, mind a képzések és várható továbbifejlesztések tekintetében.  Ez a cég a Zirkonzahn.

cirkon pótlás, cirkonból készült héj

Akár hagyományosan porcelánnal rétegzett cirkon pótlás, akár teljesen cirkonból készült héj (veneer) ami ugyanolyan esztétikus mint li-diszilkátból készült, de annál kevésbé törékeny, akár inlay/onlay vagy anatómikusan kifrézelt monolitikus, full cirkonból készült teljes pótlás implantátumokra, akár implantátum behelyezését segítő fúrósablon, vagy hosszú távú ideiglenes pótlásra van szükség-a Zirkonzahn CAD/CAM gépe mindig tökéletesen teljesít.

Lehetőség van titániumból vagy zirkonból mart stégek készítésére, CoCr ötvözetből lézer szinterezett, vagy szinterfémből mart, ragasztott vagy átmenőcsavaros hidak készítésére.

költséghatékony és gyors

Kifejezetten költséghatékony és időt spóroló lehetőség átmenőcsavaros implantátumos híd megoldásoknál, mert a számítógép implantátum könyvtárában megtalálható a legtöbb implantátumfajta digitális változata, így nem kell a felépítményt külön megvásárolni és szkennelni, elég csak a könyvtárból beemelni és felhasználni. Csak magát a rögzítő csavart kell külön megvásárolni hozzá, a csavarozható hidat pedig lézersztinterrel nyomtatva, vagy szinterfémből marva elkészíti a marógép.

 

Cirkónium:

Hagyományos cirkon pótlás

Hagyományos cirkon pótlás:

A „hagyományos” cirkon pótlásnál a cirkon híd vagy korona váza készül el egy magas szakításszilárdsággal bíró cirkónium tömbből.

Számunkra elsődleges a precizitás, ezért az általunk készített pótlások a legmagasabb minőségben készülnek, természetesen számítógéppel megtervezve, és számítógéppel vezérelt maró géppel kifaragva (CAD/CAM).

Ennek köszönhetően a pótlás tökéletes széli záródással és felületi kialakítással készül el. Ezt követi a szinterezési folyamat, ahol a cirkon vagy cirkonium váz eléri a végső keménységét, valamint a kiválasztott fogszínt, ami a 16 VITA színben elérhető.

A szükséges vázpróbák után porcelánnal leplezzük a cirkont és porcelánnal alakítjuk ki az anatómiai formákat.

Így készülnek laborunkban a cirkónium vázak

Első fázis

A preciziós mintát nagy felbontású szkenerrel letapogatjuk, digitalizáljuk, vagy  a fogrovos által intraorális szkennerel vett digitális lenyomatot használjuk tervezésre.

Második fázis

Az így kapott adatok alapján képzett szakemberünk egy speciális 3 dimenziós szoftver segítségével a számítógépen megtervezi az anatómikus pótlást.

Harmadik fázis

Ezt követően egy számítógép által vezérelt, nagy pontosságú frézgép kifaragja a pótlást a cirkónium tömbből.
Mivel a faragás nem emberi kéz által történik, sokkal pontosabb és élethűbb lesz a végeredmény.

tukortechnika

Prettau cirkon pótlás:

A Prettau Cirkonból készített pótlások előnye, hogy teljes egészében cirkonból készülnek, nincs szükség további porcelánnal való leplezésre, esetleg csak a front fogak területén, ahol élvédelemmel ellátva az érzékeny találkozási felületeket, egy nagyon vékony transzparens réteg kerül a frontfogak labiális részére, hogy még kedvezőbb esztétikai eredményt érhessünk el a páciens örömére.

Mivel az egész pótlás cirkonból, pontosabban Prettau Cirkonból készül, ezért bitossak lehetünk benne, hogy teljes egészében kizártuk a porcelán lepatogzásásnak lehetőségét a későbbi használat során.

Rendkívül esztétikus, gyönyörű rágófelszínek is kialakíthatóak, illetve a páciens saját meglévő ép fogazatát (amennyiben van ilyen) is úgynevezett „tükör” technikával felhasználhatjuk hogy pontosan ugyanolyan anatómiájú foga legyen a másik, oldalon is, ahová a pótlás szükséges.

 

Tükörtechnika

A páciens meglévő fogazata. Mivel a 36-os fog kívételével, melyben okluzálisan egy tömés látható, a saját fogazat anatómiája ép, ezért nem a számítógép fogkönyvtárából választottam fogformát, hanem tükör technika segítségével lemásoltam azt.

Tükörtechnika

44,47 helyére ültetetett implantátomukra készült titán bázisokra ragasztott csavarozható Prettau Cirkon híd. A fogak anatómiája a másik oldal pontos mása. Annyit változtattam csak, hogy a 36-os fogban lévő tömés helyett teljes értékű rágófelszínt alakítottam ki a 46-os fog okluziójában.

Tükörtechnika

A páciens meglévő, gyönyörű anatómiával rendelkező saját fogai.

Tükörtechnika

13-as szóló Prettau Cirkon Korona, 14-16 ragasztott Prettau Cirkon híd, teljes egészében anatómikusan kifaragva további porcelán leplezés nélkül, teljesen formaazonos az ellenoldalon lévő saját fogakkal.

Természetesen olyan esetekben ahol ez a lehetőség nem adott, vagy nem igényelt, a számítógép fogkönyvtárából választunk ideális fogformát.
Alkalmazható minden esetben, ahol kevés a hely a „hagyományos” porcelánnal leplezett cirkon pótláshoz.
Kifejezetten ajánlott implantátumos pótlásokhoz, akár ragasztott, akár csavarozható kialakítással. Bármilyen implantátum rendszerre el lehet készíteni a pótlást.

Csavarozható kialakításnál, egy titániumból készült konnektor kerül felragasztásra a Prettau Cirkonból készült fogműre, és utána csavarral lehet rögzíteni a páciens szájában lévő implantátumokra. Mivel műíny is kialakítható – szinte bármekkora – nagyságban, lehetőségünk van arra, hogy teljes egészében visszaálítsuk a páciens eredeti harapási magasságát anélkül, hogy túl hosszú fogakat alakítanánk ki. Ezéltal lehetőségünk van rögzített, monolitikus, esztétikus pótlás készítésére teljesen cirkoniumból olyan páciensek esetében is, ahol hasonló helyzetben csak kivehető overdenture típusú pótlást tudtunk volna csak készíteni.

Prettau anterior pótlás:

A Prettau Anterior egy rendkívül transzparens cirkon fajta, a transzparens értéke megegyező a Lithium Diszilikát préskerámiákkal, de annál sokkal törésállóbb, sokkal tartósabb.
Ideális választás akár inlay/onlay, szóló korona, vagy cirkon héj-veneer készítésére.
Egy speciális bevonattal UV fénynél is pont úgy fluoreszkál, akár a saját fog-így akár egy éjszakai szórakozóhelyen is teljesen észrevehetetlen, rendkívül esztétikus.
Itt is megvan a lehetőség a páciens saját, meglévő épp fogai formájának a tökéletes másolására-tükrözésére, hogy legteljesebb anatómiai formahűséget érjünk el, ami csak lehetséges.

Természetesen olyan esetekben ahol ez a lehetőség nem adott, vagy nem igényelt, a számítógép fogkönyvtárából választunk ideális fogformát.

Veneer készítésénél, amennyiben több készül egyszerre, célszerű minden esetben Try In próbaanyagból egy forma-próbát elvégezni, ezt külön díj felszámolása nélkül biztosítjuk.

A próba után, a szükséges formai korrekciók megbeszélése után kerülnek kifaragásra a végleges Prettau Anteriorból készült cirkon héjak.

PMMA ideiglenes műanyag:

Multistratum flexible:

A Multistratum Flexible kifejezetten hosszú távú ideiglenes pótlásokra kifejlesztett PMMA műanyag. Sokkal keményebb és rugalmasabb is egyúttal, mint a hagyományos PMMA-ból készült ideiglenes hidak, koronák.

Ezért kifejezetten alkalmas implantátumos pótlások, All on Four, All on Six típusú hidak, csavarozható körhidak, kisebb és nagyobb fogközi áthidalások ideiglenes fogakkal való ellátására.

Rendkívül esztétikus, mert színátmenetes rétegekből van préselve a tömb, amiből CAD/CAM- gépünkkel kifaragjuk, ezért a kifaragott fog ugyanolyan színátmentes mint egy természetes fog.

Van nyak, test és élszíne, transzparenciája, nem pedig egyszínű és tömbszerű.

Lehetőség van rá, hogy fényre kötő kompozit műanyagból esztétikus műínyt alakítsunk ki, amivel már az ideiglenes pótlásunknál is elkerülhetjük a túl hosszú, fognyaki területen túl széles kialakítású fogakat, a páciensek legnagyobb örömére.
A Temp Premium pedig rövid távú ideiglenes koronák, hidak készítésére kifejlesztett minőségi PMMA műanyag fajta.

Implantátum fúrósablon:

A mai világban nagyon sokan vágynak kompromisszummentes esztétikával bíró és minél kényelmesebben viselhető, rögzített fogtlásra, még abban az esetben is, ha már nincs meg a saját fogazat.
Egy igazán igényes implantátumos munka a tervezésnél kezdődik, mégpedig az implantátumok elhelyezésének a tervezésénél. Számítógépes CAD/CAM és 3D nyomtatási rendszerünkkel képesek vagyunk a készülő pótlás szempotjából a lehető legjobb helyre elhelyezni a páciens digitalizált, virtuális szájába a leendő implantátumokat, (függetlenül az implantátum fajtájától) és egy átlátszó implantátum fúró sablon gyártásával tudjuk segíteni az implantológus munkáját, hogy tökéletes helyre tudja pozícionálni az implantátumokat.

Ezáltal elmaradnak a bosszantó és pácienseknek nehezen megmagyarázható fogtechnikai kompromisszumok, amikor pl. pont két fog közé kerül egy implantátum, és ezáltal a fogtechnikusnak csak korlátozott esztétikával rendelkező fogpótlást van lehetősége elkészíteni.

Néhány CAD/CAM munkánk:

Miért minket válasszon?

 

  • Több évtizedes tapasztalattal rendelkezünk a fogpótlásuk területén
  • Folyamatosan képezzük magunkat, ezáltal naprakészek vagyunk, a legkorszerűbb technológiákat alkalmazzuk
  • Csak minőségi, nemzetközileg is elismert anyagokkal, illetve gépekkel dolgozunk
  • Pontosan tartjuk a határidőket
  • Munkáinkra teljes körű garanciát vállalunk
  • Nyitottak vagyunk bármilyen egyéni elképzelés megvalósítására

Felkeltettük érdeklődését? Lépjen velünk kapcsolatba, bármilyen kérdésre szívesen válaszolunk!